ASHES TO ASHES

Ashes to Ashes is een korte tragikomedie in Virtual Reality over een disfunctionele familie die het met elkaar eens moet zien te worden over de laatste wens van hun net overleden vader, oftewijl Opa Eikel. In de film wordt de scheidslijn tussen fictie en realiteit meerdere malen overschreden waardoor een surrealistische kijkervaring ontstaat. 

Omdat de kijkervaring in Virtual Reality zo anders is dan op een filmscherm was het voor mij best een uitdaging om dit script te schrijven. Ik heb ervoor gekozen om alles vanuit het point of view van de urn waarin de as van Opa Eikel te schrijven, waardoor de personages zich continue om jou als kijker heen bewegen. Waar je bij film alleen maar rekening hoeft te houden met wat er recht voor je gebeurt, had ik nu een 360 graden scherm om te vullen. Dit vroeg de nodige creativiteit, niet alleen op het gebied van de kijker sturen, maar ook om het zo visueel mogelijk te maken. 

Ashes to Ashes werd en wordt nog steeds op allerlei festivals over de hele wereld vertoond, waaronder de Berlinale en Cannes. 

Awards

Gold Medal bij de Dutch VR Awards voor best immersive 360 video  

Price Cup op het Shanghai International Film Festival als onderdeel van de 10 most potential VR Creators

Genomineerd voor een Gouden Kalf 2017 in de categorie Interactive

Genomineerd voor een Prix Europa 2017 in de categorie Online Projects

Credits

Regie: Ingejan Ligthart Schenk
          Jamille van Wijngaarden
          Steye Hallema
Scenario: Anne Barnhoorn
Release: September 2016
Producent: Submarine

Meer info

Kijk de film in VR
IMDb

 
still_ashes.jpg
still_ashes2.jpg
still_ashes3.jpg